فرقی نمیکند که برای خرید مبل نئوکلاسیک به بازار رفتهاید یا خرید مبل چستر! در هرصورت، یکی از مشکلاتی که ممکن است شما را واقعاً نگران کند، ترک خوردن چوب مبل است. این موضوع نهتنها روی ظاهر مبلمان تأثیر منفی میگذارد؛ بلکه از نظر اقتصادی نیز، باید بهفکر هزینه تعمیر یا تعویض مبل باشید. معمولاً اولین ترکها روی چوب، زمانی بهوجود میآیند که رطوبت چوب تاحد زیادی کاهش پیدا کند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید چوبها حتی بعد از بریده شدن نیز، هنوز زنده هستند و واکنشهای طبیعی از خود نشان میدهند؛ به همین دلیل، هرگونه افزایش یا کاهش رطوبت و تغییر در شرایط نگهداری، باعث شکلگیری ترک، برجستگی، تاب برداشتن یا ایجاد شکاف در چوب میشود. در این مقاله، قصد داریم بهطورکامل به بررسی دلایل ترک خوردن چوب مبل بپردازیم؛ همچنین در ادامه، با نحوه برطرف کردن ترک و نیز نحوه تشخیص انواع ترک هنگام خرید مبل راحتی، کلاسیک یا چستر آشنا خواهید شد.
ترکهای چوب مبل؛ چرا و چگونه بهوجود میآیند؟
برای اینکه بتوانیم بهخوبی با ترکهای چوب مبل مبارزه کنیم، باید ابتدا به این سؤال پاسخ دهیم که چه شرایطی باعث ترک خوردن چوب میشود؟ اولین و مهمترین پارامتر مؤثر روی چوب مبل، میزان رطوبت چوب است. میزان رطوبت چوب، در هر دو زمان قبل و بعد از ساخت مبل، بسیار اهمیت دارد؛ اما چرا؟ حقیقت این است که چوبها اگر قبل از استفاده برای کاربردهای مختلف، بهدرستی خشک شوند، احتمال ترکخوردگی به حداقل میرسد. همچنین اگر در زمان فرآوری چوب، از روشهای مناسب برای خشک کردن آن استفاده نشود؛ رطوبت باقیمانده پس از انقباض و انبساطهای پیدرپی، انواع برجستگی، تاب و ترک را بهوجود میآورد. در ادامه، با نحوه شکلگیری ترک قبل و بعد از ساخت مبل، آشنا خواهید شد.
ترک خوردن چوب، قبل از ساخت مبل
زمانی که الوارهای چوب را برای فرآوری آماده میکنند، بهترین موقع برای خشک کردن یا حذف کامل رطوبت است. اگر چوبها قبل از استفاده برای مبل، با روشهای غیراستاندارد خشک شوند؛ ممکن است در همان مراحل اولیه، دچار ترک و آسیب شوند. خوب است بدانید که قطعات چوب بهطور معمول، بین 30 تا 40 درصد رطوبت دارند. برای خارج کردن این مقدار رطوبت، در گذشته از جریان طبیعی هوا کمک میگرفتند (هرچند این روش هنوز در بعضی از کارگاههای تولیدی کاربرد دارد). این روش، معایب زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به زمان زیاد و تغییر شکل چوب، اشاره کرد.
با گذشت زمان، نیاز به استفاده از فناوریهای مدرن، بیش از گذشته احساس میشود. یکی از جدیدترین تکنیکهای خشک کردن چوب، استفاده از کورههای خلأ فرکانس بالا است. در این کورهها با ایجاد میدان مغناطیسی با فرکانس بالا، انرژی جنبشی مولکولهای آب بیشتر شده و گرما را به سمت خود جذب میکنند. بهدنبال آن، الوارهای چوب با جذب گرما، بدون تغییرشکل و رنگ در کمترین زمان، رطوبت خود را از دست میدهند.
ترک خوردن چوب، بعد از ساخت مبل
زمانی که برای خرید مبل کلاسیک یا خرید مبل راحتی اقدام میکنید، باید بدانید که مبلها، لوازم بسیار حساسی هستند و قرارگرفتن آنها در شرایط رطوبتی متفاوت، طول عمر آنها را کم میکند. قرارگرفتن طولانیمدت در معرض رطوبت، باعث تاب برداشتن چوب میشود. علاوهبراین، فصل زمستان هم با کاهش رطوبت، میتواند اثر منفی روی مبل بگذارد. در زمستان، چوبهای مبل، همان مقدار رطوبت معمولی و استاندارد خود را هم از دست میدهند و همین موضوع، باعث برجستهشدن و ترک خوردن آنها میشود. سعی کنید رطوبت و دمای خانه را در یک مقدار مشخص که در ادامه گفته میشود، نگه دارید. پیشنهاد میکنیم مبل را در معرض نور مستقیم خورشید قرار ندهید؛ زیرا این کار هم باعث کاهش شدید رطوبت مبل شده و شکافهایی در آن بهوجود میآورد.
بهترین دما و رطوبت برای نگهداری از چوب مبل
بهترین دما برای نگهداری از مبل و جلوگیری از ترک خوردن آن، بین 20 تا 22 درجه سانتیگراد است. رطوبت نیز بهتر است بین 50 تا 55 درصد درنظر گرفته شود. برای اینکه این میزان رطوبت را تأمین کنید، میتوانید از دستگاههای بخارساز یا رطوبتگیر کمک بگیرید تا رطوبت را در فصلهای مختلف، ثابت نگه دارید. با این حال، بهتر است قبل از خرید مبل چستر یا خرید مبل راحتی، شرایط نگهداری از آنها را در منزل، فراهم کنید.
چگونه خودمان ترک چوب مبل را برطرف کنیم؟
با ترفندهایی که در این بخش، یاد خواهید گرفت، میتوانید هر نوع ترک، شکاف یا برجستگی روی مبل را خیلی راحت برطرف کنید. در اولین فرصت که با ترکهای مبل مواجه شدید، اصلاً نترسید! خیلی راحت میتوانید با ساختن اصولی بتونه در منزل، خودتان ترکها را پر کرده و مبل را ترمیم کنید. گاهی اوقات برای پرکردن ترکها از چسب چوب یا خاکاره هم استفاده میشود. یکی از بهترین چسبها برای این کار، اپوکسی است که ماندگاری بالایی دارد. پس از استفاده از چسب یا بتونه، لبههای آن را سمباده بزنید تا برجستگیهای آن کاملاً حذف شود و سطح مبل، صاف و یکدست گردد. اگر میخواهید با نحوه ساخت بتونه بیشتر آشنا شوید؛ ادامه مقاله را از دست ندهید!
نحوه ساخت بتونه برای ترمیم چوب
موادی که برای ساخت بتونه مورداستفاده قرار میگیرند عبارتاند از:
- پودر مل
- پودر اخرا
- پودر امرا
- گل ماشی
- دوده
- سریش
- آب
- سینکا
در حال حاضر، انواع متنوع بتونه در بازار وجود دارد که میتوانید متناسب با نیاز خود، آنها را تهیه یا خریداری کنید. برای بتونهکاری، به لوازمی مثل سنباده، بتونه، جاروبرقی، کاردک، لیسه، رنگ، سیلر و تخته پلیاورتان نیاز خواهید داشت. پس از بتونهکاری، بین 30 تا 10 ساعت زمان نیاز است تا بتونه کاملاً خشک شود.
بهترین چسبها برای ترک مبل
چسبها یکی دیگر از موادی هستند که برای ترمیم مبل، مورداستفاده قرار میگیرند. با کمک این چسبها هر نوع شکافی را میتوانید خیلی سریع، پر کنید. در ادامه، به معرفی 5 مورد از بهترین انواع چسب خواهیم پرداخت.
پلی وینیل استات
پلی وینیل استات، چسبی قدرتمند است که معمولاً برای سطوح داخلی یا خارجی چوب استفاده میشود. این چسب، رنگ و بوی خاصی ندارد؛ همچنین مقاومت خوبی در برابر رطوبت و گرما از خود نشان میدهد. چسب پلی وینیل استات، محبوبیت زیادی در نجاریها دارد.
پلی اورتان
چسب پلیاورتان فقط متعلق به کارگاههای تولیدی چوب نیست. از این ماده برای فلزات، سنگ و لاستیک هم استفاده میشود. پلیاورتان بهشدت سفت و مقاوم است و اگر آن را با رطوبت فعال کنید، مقاومت بیشتری خواهد داشت. طول عمر این چسب نیز بسیار بالا است.
سیانواکریلات
سیانواکریلات، خیلی سریع رطوبت خود را از دست میدهد و کاربرد گستردهای دارد. این چسب، بهصورت اسپری تولید میشود و قدرت چسبندگی آن حیرتانگیز است. دقت کنید اگر از آن استفاده کنید دیگر راه برگشتی وجود ندارد. معمولاً از آن برای منبتکاری یا تعمیر مبل کمک گرفته میشود.
پروتئنی حیوانی
شاید نام چسب سوسمار را شنیده باشید. این چسب، از پروتئین حیوانی تشکیل شده است. خیلی سریع خود را میگیرد و چسبندگی بالایی دارد. معمولاً این چسب در دو شکل مایع یا جامد در بازار وجود دارد که شکل مایع آن بازدهی بهتری دارد.
اپوکسی
اپوکسی، ترکیب قدرتمند شده رزین است که تأثیر چسبندگی آن، چندبرابر افزایش یافته است. اپوکسی، ضد آب و موادشیمیایی است. بهتر است برای چوب بلوط از این چسب استفاده نکنید. کاربرد اپوکسی، در نهایت، تمام منافذ چوب را میبندد.
تشخیص ترک چوب، هنگام خرید مبل
تصور کنید که برای خرید مبل ال مدرن یا مبل ال راحتی، به بازار رفتهاید. در آن لحظه، اگر با نحوه تشخیص ترک در مبل آشنا باشید؛ به یک خریدار حرفهای تبدیل خواهید شد. برای تشخیص ترک در چوب، ابتدا باید میزان خشکی آن را بسنجید. چوب مورداستفاده برای مبل، باید بهطور اصولی خشک شده باشد.
برای تشخیص خشکی چوب، سطح آن را لمس کنید. اگر با لمس چوب مبل، کف دست خود، احساس خنکی را حس کردید؛ چوب موردنظر، هنوز کمی رطوبت دارد. رطوبت باعث میشود تا دست شما بهدلیل گرمای نهان تبخیر، احساس خنکی کند. یکی دیگر از روشهای تشخیص خشک بودن چوب مبل، ضربه زدن به آن است. با دقت و به کمک یک وسیله تیز به چوب ضربه بزنید. اگر صدای چوب، شبیه یک الوار و جعبه توخالی بود، چوب موردنظر خشک شده است.
روشهای جلوگیری از ترک خوردن چوب مبل
به نظر شما چرا چوب مبل ترک میخورد؟ حال که علت ترک خوردن چوب مبل را بررسی کردیم. بهتر است روشهای جلوگیری از آن را بشناسیم:
- حین جابجایی مبل ها، بهتر است آنها را با حبابکش یا مواد محافظتی دیگر پوشانید تا از خطر آسیب دیدگی جلوگیری شود.
- در فرایند تولید مبل، حتما باید از چوب با رطوبت کم استفاده شود تا بعدا خوردگی و ترک خوردن آن را جلوگیری کرده باشیم.
- خرید مبل باید در مرحلهی انتخاب توجه ویژهای به تغییرات آب و هوایی داشته باشد تا در آینده با مشکلات ترک خوردگی مواجه نشویم.
- در صورت وجود ترک خوردگی در چوب مبل، میتوان با استفاده از بتونه یا چسب، این ترکها را ترمیم کرد و از تشدید آنها جلوگیری کرد.
بهترین چوبها برای مبلمان
برای درک علت ترک خوردن چوب مبل، آگاهی از نوع چوبی که استفاده میشود بسیار اهمیت دارد. هر نوع چوب، ویژگیها و کاربردهای متفاوتی دارد. در زیر با چوبهایی که برای ساخت مبلمان بیشتر استفاده میشود، آشنا خواهید شد.
چوب بلوط:
با توجه به مقاومت بالا، چوب بلوط میتواند یک گزینه عالی برای ساخت مبلمان باشد و از ترک خوردن چوب جلوگیری کند. از آنجا که این چوب طرحی منحصر به فرد دارد، برای ساخت مبلمان استفاده میشود.
چوب قیقب:
قیقب یکی از محبوبترین چوبها برای ساخت مبلمان است. این چوب به راحتی میتواند کنده شود و شکلهای مختلفی به آن داد. رنگ و شکل زیبای طبیعی این چوب نیز جذابیت خاصی به مبلمان میبخشد.
چوب گیشمک:
گیشمک یا ماهونیا چوبی با زیبایی و مقاومت منحصر به فرد است که برای ساخت مبلمان با کیفیت بالا استفاده میشود. این چوب دارای زیبایی و شکل طبیعی است.
چوب جوز:
چوب جوز سخت و مقاوم است و در برابر فشار ایستادگی دارد. رنگ و زیبایی طبیعی آن برای ساخت مبلمان بسیار مورد توجه است.
چوب داورا:
داورا یا راش چوبی با قابلیت تغییر شکل و مقاومت در برابر ضربات است که در صنعت مبلسازی کاربرد دارد.
در ادامه با ما همراه باشید تا علت ترک خوردن چوب راش و دیگر چوبهای مورد استفاده در این صنعت را بشناسید.
جمعبندی
خرید مبل مدرن یا خرید مبل راحتی، آخر قصه نیست! در حقیقت با خرید مبل راحتی یا دیگر انواع مبل مانند مبل ال، تازه داستان شما با مبلتان شروع میشود. برای آنکه بتوانید بیشترین بهره را از مبلهای چوبی ببرید؛ کافیاست جلوی ترک خوردن و آسیب رسیدن به آن را بگیرید. یکی از بهترین روشهای مراقبتی، دور کردن مبل، از محیطهای مرطوب یا خیلی خشک است. رنگ کردن مبل هم میتواند جلوی ترک خوردن آن را بگیرد. امیدوارم این مقاله برای مراقبت از مبلهای شما، مفید بوده باشد.
سؤالات متداول
1- آیا مبل چستر هم دچار ترک خوردگی میشود؟
بله! در هنگام خرید مبل چستر، بهتر است علاوهبر بررسی ترک چوب، ترک چرم مبل را نیز بررسی کنید
2- آیا تغییر آبوهوا باعث ترک خوردن چوب میشود؟
تغییر آبوهوا، باعث تغییر دما و رطوبت محیط نگهداری مبل شده و درنهایت در آن، ترک و شکاف ایجاد میکند
3- کدام نوع چوبها کمتر ترک میخورند؟
چوبهای گردو و راش، بسیار مقاوم هستند و احتمال ترک خوردن آنها کمتر است
شما می توانید انواع محصولات دکوراسیون مانند انواع آینه کنسول جدید، سرویس خواب سلطنتی و… را با قیمت مناسب از سایا دکور تهیه کنید.